Bescherm jouw bedrijfsdata beter met Elastic Security

Door 25/01/2024 februari 28th, 2024 Blog

Bescherm jouw bedrijfsdata beter met Elastic Security

Er gaat geen dag voorbij of je kunt lezen over bedrijven die slachtoffer worden van cybercrime. In deze blog lees je meer over hoe oplossingen van Elastic je helpen je security te verbeteren, door dreigingen eerder op te sporen.

Er gaat geen dag voorbij of je kunt lezen over bedrijven die slachtoffer worden van cybercrime. Aanvallen richten zich vooral op netwerkapparatuur en cloud-infrastructuur. Kwaadwillenden dringen echter ook bij je binnen via partijen waarmee je digitaal verbonden bent, zoals partners en toeleveranciers. In deze blog lees je meer over hoe oplossingen van Elastic je helpen je security te verbeteren, door dreigingen eerder op te sporen. Zo kun jij sneller reageren en schade voorkomen.

Een datalek of systemen die uitvallen door ransomware of malware: een cyberaanval heeft flinke impact op je bedrijfsvoering. In het jaarlijkse Global Threat Report zet Elastic een paar schokkende ontwikkelingen op een rij:

  • Er zijn steeds meer kant-en-klare open source tools beschikbaar, waardoor ook nieuwkomers relatief makkelijk kunnen instappen en aanvallen kunnen lanceren.
  • Door het drempelverlagende karakter van deze software is een sterke toename van ransomware as-a-service campagnes zichtbaar, oftewel cybercrime op bestelling.
  • Hackers zijn steeds beter in staat om beveiligingssystemen te omzeilen, onder meer doordat ze de kwetsbaarheden ervan kennen.

Aanvallen zijn vaker gericht op endpoints: hierop wordt kwaadaardige code geïnstalleerd. Organisaties staan hierdoor (en door de toenemende druk op de arbeidsmarkt) voor een steeds grotere uitdaging. Het wordt alsmaar lastiger om alle dreigingen bij te houden. Ook is het niet eenvoudig om te zien wat er allemaal gebeurt in complexe hybride IT-omgevingen, met enorme hoeveelheden data die liggen opgeslagen in allerlei systemen en op tal van locaties.

Prevent, detect, respond

Slimme technologie helpt om weer grip te krijgen op security op basis van het principe van prevent, detect en respond. Je beschermt jouw mensen, applicaties en apparaten beter als je niet steeds brandjes blust, maar in staat bent aanvallen te voorkomen. Als je dan toch wordt getroffen, moet je snel weer up-and-running zijn. Elastics centrale security-platform past perfect bij deze filosofie, doordat de onderstaande oplossingen erin samen komen:

  1. Met SIEM (Security Information and Event Management) monitor je jouw complete omgeving 24/7. De oplossing verzamelt, combineert en analyseert loggegevens uit je complete omgeving (van firewalls maar bijvoorbeeld ook van IoT-apparatuur en applicaties) en herkent en beoordeelt afwijkende patronen. Geen blinde vlekken meer, want elke reële dreiging komt aan het licht. Meer over SIEM lees je in deze blog.
  2. Endpoint Detection and Respons (EDR): het opsporen en verhelpen van verdachte activiteiten op laptops, desktops en mobiele apparaten.
  3. Cloud-security: het van kwetsbaarheden in je cloudbeveiliging. Die kunnen ontstaan doordat je securityconfiguratie niet optimaal is. Door gaten vervolgens te dichten, hou je indringers buiten de deur, en blijven je data in zowel cloud-applicaties als containers beschermd.
  4. Threat hunting: door data-analyse en machine learning beschikken jouw experts over inzichten waarmee dreigingen aan het licht komen, die traditionele tools mogelijk over het hoofd zien. Je mensen kunnen deze vervolgens beter beoordelen, doordat ze meer weten over de context.

Bij al deze oplossingen bestaat er geen limiet voor de hoeveelheid data die Elastic kan verwerken. Kenmerkend is verder de hoge snelheid. Hierdoor ontstaat maximale zichtbaarheid. Dankzij een overzichtelijk dashboard hou je overzicht. Ingebouwde intelligentie zorgt bovendien voor beperking van het aantal false positives, dus je wordt niet overspoeld door alerts.

AI als virtuele assistent

Over intelligentie gesproken: generative AI helpt je niet alleen te beoordelen of een afwijkend patroon in loggegevens duidt op malware of niet. Kunstmatige intelligentie kan ook diepere oorzaken achterhalen en je virtuele assistent zijn, die je vertelt hoe je een dreiging verhelpt als daar geen geautomatiseerde oplossing voor is.

Een extra voordeel van Elastic-technologie is dat daar een eigen kenniscentrum achter staat: de Elastic Security Labs. Daar werken meer dan veertig experts voor wie security core-business is. Daarnaast is de software van Elastic open source, waardoor er een hele gemeenschap is die meehelpt om oplossingen te vinden voor bedreigingen.

Puur Data

Puur Data is Elite-partner van Elastic en kan je dus als geen ander adviseren over de mogelijkheden van Elastic security voor jouw organisatie. Ook kunnen we je veel werk uit handen nemen bij de implementatie en het beheer.

Lees ook ons gratis e-book: Ontdek de kracht van Elastic search, observability en security

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u een vraag over de mogelijkheden, bel ons op +31 (0)88 – 7887 328, ga naar contact of vul het onderstaande formulier in!

Recente nieuwsberichten

Puur Data bekroond tot Top Benelux Reseller 2024 door Elastic

| Headlines | Geen reacties
Puur Data, Elite Partner van Elastic, is tijdens het ElasticON Tour 2024-evenement in Amsterdam uitgeroepen tot Top Benelux Reseller 2024.Puur Data, Elite Partner van Elastic, is tijdens het ElasticON Tour…

Elastic positioneert zich als ‘The Search AI Company’

| Headlines | Geen reacties
Elastic, het bedrijf achter de populaire zoek- en analyse-oplossing Elasticsearch, heeft zijn strategische focus uitgebreid. Ze presenteren zich nu als ‘The Search AI Company’. Elastic, het bedrijf achter de populaire…